WIERSZE O MIŁOŚCI...

Temat: węzły chłonne
węzły chłonne

Dziecko 2,3 lata przechodzi infekcje wirusowa i ma powiekszony wezel chlonny
za uchem bolacy. Czy po infekcji on sie wchlonie i czy to normalne takie
powiekszenie wezla. Strsze dziecko ma taki wezel na szyi ktory wyskoczyl po
Priorixie i utrzymuje sie mniejszy lub wiekszy juz pare lat Wszycy pediatrzy
mowia ze nie ma powodow do niepokoju ze tak moze byc. Czy taki powiekszony
wezel utrzymujacy sie dlugo jest powodem do niepokoju.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,89717763,89717763,wezly_chlonne.html



Temat: Okropne bole glowy, pocieszcie, ze mina !
Okropne bole glowy, pocieszcie, ze mina !
Od okolo tygodnia biore antybiotyk (augmentin) poniewa mialam bardzo
powiekszone i bolace wezly chlonne na szyi. Lekarz nie powiedzial dokladnie
od czego, sam chyba nie wiedzial, cos tak mowil o wirusie i powiklaniach, no
ale dal antybiotyk. Teraz wezly chlonne sa male i przestaly bolec, ale
zaczely sie bole glowy, okroipne bole. Najgorzej jest rano, bol w tylu szyi,
jak dotkne to promieniuje w gore glowy i pulsuje. Nie daje rady nic zrobic,
biore przeciwbolowe co 4 godziny i ledwo zyje.
Czy ktos tak mial? Pocieszcie, ze to przejdzie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,66087760,66087760,Okropne_bole_glowy_pocieszcie_ze_mina_.html


Temat: niewcześniacze
niewcześniacze
dziewczyny, ja z taka głupia sprawa, wyczułam jakiś tydzień temu bolący gózek
na brodzie, to znaczy, jak kończy się ta twarda część brody, w kierunku szyi,
tam gdzie już jest miękko, mam guzek wielkość może dużego ziarna groszku, nie
rusza się toto, boli jak odchylam głowę do tyłu i przy ucisku, nie zmienia się
od kiedy go wykryłam, umiejscowione na jakiejś tkance wewnątrz, czy to mięsień
czy jakieś ścięgno nie wiem. Tu nie ma przecież węzłów chłonnych, kurde, co to
może być. Ostatnio dziwna narośl zrobiła mi sie na dłoni, w następny
poniedziałek mam robić bak żeby tę dłoń zbadać, to i moze uda się to
skonsultować, ale to państwowo to nie wiem... Coś przychodzi Wam do głowy? Co
prawda jestem w domu rodziców ale moja mama na Krymie siedzi, wiec do
osobistego lekarza rodzinnego daleko. Cholerka, boję się że jakieś wycinanie
mnie czeka... Ze dwa miesiące temu robiłam komplet badań z krwi i wyszły
ksiażkowo. Nie robiłam zadnych hormonów, ale żadnych chorób stwierdzonych nie
mam poza PCOS i hiperprolaktynemią z których ciaża mnie cudownie uleczyła.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,100188862,100188862,niewczesniacze.html


Temat: Leczenie boreliozy z miastenią.
Bardzo dziękuje za namiary na lekarza. Będę dzwonić w poniedziałek.
Dzis rano skończyły mi sie leki. I zostałam z niczym a mam stan podgorączkowy
37,1, rano i wieczorem,opuchnięte i bolące węzły chłonne,wróciło dretwienie
palców,szyi,światłowstręt.Gdyby nie ten nawrót dalabym sobie spokój
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,52733004,52733004,Leczenie_boreliozy_z_miastenia_.html


Temat: Strupek po kleszczu ?
Strupek po kleszczu ?
Chciałabym zapytać bo nie znalazłam informacji. 2 tyg temu usuwano
mi kleszcza (naipier sama oderwałam kleszcza, część została w skórze
którą usunięto mi w szpitalu), biorę antybiotyk profilaktycznie.
Strupek po kleszczu jeszcze nie zszedł, czy to nie za długo?
Nie ruszam go. Zastanawiam się że może coś zostało i dlatego tak
długo, a może tak jest zawsze?
I jeszcze jedno, od dwóch dni mam powiększony i bolący węzeł chłonny
na szyi. Czy się tym przejmować?
pozdrawiam fredzinka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,79555642,79555642,Strupek_po_kleszczu_.html


Temat: juz sama nie wiem :-(
juz sama nie wiem :-(
boli mnie lewe ucho, lewa czesc zuchwy, lewa reka, lewy bark, mam rozpulchnione i bolace dziasla, lewe oke zapuchniete i powiekszone wezly chlonne na szyi po lewej stronie. moja dr powiedziala ze to moze byc przewianie. ale mnie nie mialo gdzie przewiac.
czy takie objawy mozna laczyc z hashimoto?
juz sama nie wiem co mam robic, pzdr, ania
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,43053558,43053558,juz_sama_nie_wiem_.html


Temat: Ból gardła i zielony gęsty katar!!!!
Dzięki Martini za namiary na Sepię,ale dzisiaj zastanawiam się,czy to
przeziębienie,czy po prostu schodzi ze mnie to co mi zawsze zalegało..
Czuję się "zatkana", mam wrażenie,że w nosie, w uszach,w gardle,w oskrzelach mam
flegmę, podczas kaszlu (nie wiem ,czy wypada tak obrazowo przedstawiać swoje
dolegliwości) wydziela się gęsta wydzielina, mam powiększone węzły chłonne za
uszami-masakra! No i jeszcze na szyi pojawiły się liszaje,ale przynajmniej nie
bolące, jak kiedyś w dzieciństwie.
Ale..psychicznie jest w miarę dobrze,a to najważniejsze:)

P.S.Może faktycznie powinnam stworzyć własny wątek,by to opisywać:)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19760,92666084,92666084,Bol_gardla_i_zielony_gesty_katar_.html


Temat: bolesne węzły chłonne
bolesne węzły chłonne
Mój nastoletni syn ma od ok. tygodnia bolesne węzły chłonne na szyi,
w okolicach mogdałów. Węzły były najpierw powiększone i bolesne z
jednej strony, po kilku dniach podawania prep. Lymphomyosot
przeszło, a teraz są bolesne z drugiej strony, ale nie wyczuwam ich
powiększenia. Gardło raczej ok, delikatnie czerwonawe, ale nie
bolące. Co to może być i co podawać - doradźcie?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19760,77977012,77977012,bolesne_wezly_chlonne.html


Temat: SD-101 - PILNE :/
42, 43

wypadałoby coś napisać
nie bardzo miałem na to ostatnio czas i siłę (w sumie, to ciągle nie mam)

ale pokrótce, co się działo ostatnio:
jednak dopadła mnie ta infekcja, o której wspominałem. osłabienie, koszmarny ból
podczas przyłykania promieniujący do ucha/uszu, bolące migdałki, stan zapalny,
ropna wydzielina, BÓLE głowy, temperatura, powiększone węzły chłonne szyi. po
półtora tygodnia męczarni, wizytach u w sumie PIĘCIU lekarzy, ten właśnie piąty
stwierdził, że ciężko o bardziej klasyczny przykład anginy. powiem tylko, że w
międzyczasie brałem zły antybiotyk, który w ogóle nie pomógł i jakieś inne
"śmieci". ten piąty lekarz przypisał kolejny antybiotyk, a ponieważ wzbudził
moje zaufania i ma w Internecie BARDZO DOBRE opinie wśród pacjentów, to łykam
teraz kolejny antybiotyk i już drugi tydzień siedzę (w zasadzie, to leżę) w domu.
dodatkowo nawarstwiły mi się jakieś jeszcze kwestie związane z pracą (nie do
zrzucenia na innych) i studiami (wieleset stron ekonomii do nauczenia na
najbliższą sobotę), więc ogólnie zrobiło się "wesoło" ;)

ogólnie osłabłem zatem nieco na zdrówku (już przed chorobą byłem osłabiony
fizycznie, zdarzyło mi się wysiadać rano z metra, żeby nie mdleć)), a teraz
łykam czwarty już podczas tego roku kuracji antybiotyk - masakra! poprawiam to
wszystko jeszcze paracetamolem/ibupromem (temperatura i bóle nóg i głowy) :]

datz it ;)


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,85943155,85943155,SD_101_PILNE_.html


Temat: czy już czas na antybiotyk?
czy już czas na antybiotyk?
Złapałam wirusa (tak mysle) i od kilku dni lecze sie naturalnymi sposobami,
ale niestety efekty sa mizerne, z dnia na dzien jest coraz gorzej, powiekszone
i obołałe slinianki, oraz powiekszone węzły chłonne - po prawej stronie na
szyi wyczuwalne male bolące guzki, równiez powiekoszony węzeł chłonny
obojczykowy i tak sie zastanawiam czy to juz swiadczy o tym, że nie jest
najlepiej i powinnam wziąś antybiotyk? Tak ogólnie to bronie sie przed
antybiotykami jak sie tylko da, ale może to juz nie ten etap? Czy powiększone
węzły chłonne mogą swiadczyc juz o cięzkości infekci? Jestem za granica i nie
bardzo moge udac sie lekarza, ale antybiotyk w pogotowiu mam, tylko tez jestem
świadoma jego skutków ubocznych - całkowite wyjałowienie.
Macie jakies swoje doświadczenia?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,52394100,52394100,czy_juz_czas_na_antybiotyk_.html


Temat: Węzły chłonne bardzo bolące
Węzły chłonne bardzo bolące
Od 2 miesięcy mam powiększone węzły chłonne na szyi. Pomimo brania
antybiotyków, potem zastrzyków nadal się nie zmniejszają a bolą
coraz bardziej. Wyniki krwi wyszły dobre ale były skrzepy. Mocz
dobry. Jestem umówiona na usg w przyszłym tygodniu. Dzisiaj pojawiła
się temp.37,2st. Może ktoś mógłby mi pomóc? coś wie na ten temat, co
to może być? Proszę o odpowiedź.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,68270172,68270172,Wezly_chlonne_bardzo_bolace.html


Temat: Wezel chlonny - pojawia sie i znika...
Wezel chlonny - pojawia sie i znika...
Jeszcze przed swietami (czyli miesiac temu) zauwazylam pod lewa pacha bolacy
guzek. Nie przejelam sie, bo stwierdzilam, ze to moze jakis wiekszy wykwit po
goleniu. Gdy powiekszyl sie, podejrzewalam wrosniety wlos. Po ok 10
dniach "gulka" zniknela. Niestety, pojawila sie znowu po kilku dniach - tym
razem, takze pod prawa pacha zauwazylam guzek, ale mniejszy. Pobolewala mnie
takze w tym okresie szyja (wezly szyjne?). I znowu, po ok. tygodniu wszystkie
objawy przeszly.
No i dzisiaj rano znowu - gulka pod lewa pacha, wyczuwalna jako taka wieksza
krosta.
Mam wizyte u lekarza ogolnego w przyszlym tygodniu, wiec na pewno zwroce mu
na to uwage, ale zastanawiam sie co to moze byc?
Badanie piersi mialam ostatnio na poczatku wrzesnia zeszlego roku.
Jakies pomysly?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,55694961,55694961,Wezel_chlonny_pojawia_sie_i_znika_.html


Temat: Doki! Help!!!!
Doki! Help!!!!
Mój problem jest, tak sadzę, poważny. Otóż podejrzewam u siebie ziarnice,
chłoniaka lub białaczkę. Dużo czytałam na ten temat. Bardzo się boję. O
pójsciu do lekarza nie ma mowy - po co? po wyrok śmierci?
Od 1,5 roku mam powiększone węzły chłonne, najpierw na szyi, z boku, ruchome,
niebolące (podejrzewałam mononukleozę), lecz wraz z upływem czasu węzły
powiększyły się na całym ciele: za uszami (niebolące), na głowie (bolace),
pod obojczykami, w pachwinach. Ostatni raz robiłam wyniki w grudniu 2001
roku - wszystko było w normie. Miałam nadżerkę, rok temu wyleczyłam ją. Czuję
się ciagle ospała, mam wrazenie, że mdleję, kręci mi się w głowie. Poza tym -
widoczny nabłonek w jamie ustnej, taki biały, szczególnie rano lub gdy długo
nie piję (odwodnienie? nie sadzę).
Bardzo Cię proszę o pomoc. No cóż, widocznie nadszedł mój czas...

Pozdrawiam. Nnatrek.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,6344999,6344999,Doki_Help_.html


Temat: ZIARNICA ZŁOŚLWA
Troche mnie tu pocieszyliscie! Ja od pol roku mam powiekszone wezly chlonne na
szyi, a w ostatnich tygodniach doszly do tego jeszcze wezly w pachwinie. Sa
duze i bolesne. Przez pierwsze trzy miesiace robilam najrozniejsze badania,
glownie analizy krwi i testy na rozne wirusy, ponoc wszystko bylo ok. Lekarze
na poczatku mowili o ziarnicy albo o chloniaku (nie wiem, jaka jest roznica).
Onkolog-hematolog po dokladnm obejrzeniu mnie i wynikow doszedl do wniosku, ze
nie mam sie czym martwic i postanowil, ze nie zrobi histopatologii wezla. Mialo
samo przejsc z czasem, nie przeszlo, wiec badanie bedzie robione w ciagu
najblizszego tygodnia, dwoch.
Nie mam zadnych z klasycznych objawow (o ile tu mozna mowic o klasyce). Nie
poce sie, nie mam gorczki, kondcja taka jak byla, po alkoholu jest tak samo,
nie chudne - przeciwnie raczej. Za to czasami mnie wszystko swedzi (ale mam
piekielnie wrazliwa skore, cale zycie wystarczylo mi nowe mydlo, zebym sie
drapala przez tydzien). No i wezly bola jakby bardzej, kiedy zmrzne. Plus
czesto bolace gardlo.
Na razie dostaje kota ze strachu i zastanawiam sie, ze juz moze ze pozno, gdyby
okazalo sie, ze jednak zachorowalam? Wiem, ze inni maja konkretna diagnozy, a
ja tylko podejrzenia, nie rzeczywisty problem. Czulam tylko potrzebe wygadania
sie. A moze ktos mial po prostu taki problem jak ja i okazalo sie, ze to cos
innego?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,18492513,18492513,ZIARNICA_ZLOSLWA.html


Temat: Powiększone szyjne węzły chłonne...
a co to moze byc jak po jednej i drugiej stronie szyi znajduje się "gulka"
wyczuwalna jakby kawałek zbitego tłuszczu, przesuwalny, miękki nie bolący?
bardzo dziękuje za odpowiedzi...
a dodam ze w badaniach krwi <nie znam się ale na węzły chłonne > nic nie
wykazało wszystko w normie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,33779691,33779691,Powiekszone_szyjne_wezly_chlonne_.html


Temat: Powiększony węzeł chłonny
Powiększony węzeł chłonny
Witajcie
Mój prawie 2 letni synek ma powiększony, bolący węzeł chłonny na szyki (w miejscu gdzie łączy się szyja z ramionami). Ponad miesiąc temu byliśmy na wakacjach i sytuacja była podobna - syn wskazywał że boli go coś na szyki, znaleźliśmy węzeł chłonny wielkości mniej wiecej grochu. Po kilku dniach wezeł zmalał, a teraz znowu się sytuacja powtarza. Dodatkowo syn często wsadza paluszki do buzi, ślini się, wczoraj wymacałam że przebiła mu się jedna piątka.
Czy sądzicie że powiększone i bolące węzły chłonne mogą być spowodowane rosnącymi zębami?
Po wakacjach byłam u lekarki, powiedziała ze takie małe węzełki nie świadczą o niczym złym ale i tak poradziła zrobić badania krwi, wybieram się na nie jutro..
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,101728559,101728559,Powiekszony_wezel_chlonny.html


Temat: TOCZEŃ CZY NIE TOCZEŃ?
TOCZEŃ CZY NIE TOCZEŃ?
Sześć lat temu podano mi lek z pochodną penicyliny, na którą jestem
uczulona. Powstała rekacja alergiczna a wraz z nią: gorączka 40
stopni-utrzymująca się dwa tygodnie;wyczuwalne czerwone i bolące
guzki na całym ciele( osutka skórna). Pomoc medyczna rozpoczęła się
od odczulania i obserwację w kierunku choroby układowej.Zrobiono mi
następujące badania:antygen HBs(wyszedł ujemny); OB( 65,96); Odczyn
Waalera- Rose(ujemny).Zastosowano leczenie: Biodacyna, Fluconazol,
Naklofen, Allertec, Servent.W 2003roku zauważono powiększenie węzłów
chłonnych:a)szyi-Rozpoznano Lymphadentis reactiva; b)ok.głowy
trzustki-utkanie czterech drobnych odczynowych węzłów chłonnych.
W2003r zrobiono mi test na obecność przeciwciał przeciwjądrowych ANA-
1:640, typ świecenia- homogenno-plamkowe.Odznaczono poziom
przeciwkardiolipinowcy w klasie: IgG-0,182 I IgM(aCL)-0, 163.Nie
rozumiem co one oznaczają i jak miałabym je odczytywać. W 2005
ponowiono oznaczenie przeciwciał przeciwjądrowych w klasie IgG, met.
immunofluorescencji pośredniej na HEp-2 ANA. Wyszło 1:640 i obecność
świecenia homogenno-plamkowe.Oraz oznaczenie poziomu przeciwciał
przeciwkardiolipinowych w klasie IgG I IgM, met. ELISA aCL. Wynik:
aCl IgG 0,164. aCL IgM 0,133.Zrobiono dodatkowo oznaczenie poziomu
przeciwciał przeciw dwuniciowemu DNA w klasie IgG, met. ELISA anty
ds DNA. Wyszedł wskaźnik 0,1-prawidłowe. I oznaczenie anty Sm wyszło
0,1- prawidlowe. Najświerzsze z 2008roku wykazują: anty Sm-
2,0RU/ml; ( oznaczenie poziomu przeciwciał rybonukleoproteinie SS-A)
anty SS-A 172,6 RU/ml;( oznaczenie poziomu przeciwciał
fosfoproteinie SS-B/La) SS-B 122,6 RU/ml;( oznaczenie poziomu
przeciwciał przeciw cyklicznemu cytrulinowemu peptydowi) anty CCP
1,0 RU/ml;anty dsDNA 10,0IU/ml.Czy objawy, moje wyniki wskazują na
zdiagnozowanego tocznia trzewnego układowego? Czy moze to jest
toczeń polekowy, albo całkiem inna choroba? W wakcje 2008 lekarz
prowadzacy odstwil mi Qensyl. Na te chwile nie zarzywam żadnych
leków na te chorobe.Ostatnimi jakie miałam zalecone były: Qensyl,
Encorton, Wapno 500D.Proszę także o wyjaśnieie mi co
badają ,,badania,, ktore mi robiono. Nie rozmiem wyników. Proszę o
pomoc i szczególowe wyjaśnienie tych zawiłych nazw badań. Czy są
jakieś badania, ktore powinnam powtórzyć by potwierdzić bądź
wykluczyć tocznia.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,87804,91465234,91465234,TOCZEN_CZY_NIE_TOCZEN_.html


Temat: Mononukleoza zakaźna czy toksoplazmoza ??
Mononukleoza zakaźna czy toksoplazmoza ??
Mój synek od 2tyg źle się czuł..kaszel zatkany nosek stan podgorączkowy bolące kostki-jak on to nazywał i potliwość podczas wysiłku..tydzień temu zobaczyłam że powiększyły się węzły chłonne wokół szyi i od czasu do czasu maluch mówił że go piecze gardełko
Od naszej pediatry dostaliśmy skierowanie na badania ponieważ przypuszcza że może być to mononukleoza zakaźna - badając synka wyczuła powiększoną wątrobę śledzionę (mogę się mylić w tych nazwach...) jedynie co ja zastanawia to w tej chwili dobre samopoczucie malca-prócz tej lekko opuchniętej szyjki nie widać w nim choroby

Dziś odbierając wyniki badań z oddziału dziecięcego pielęgniarka zwróciła nam uwagę ze to nie koniecznie mononukleoza zakaźna a np. toksoplazmoza -żeby pod tym kątem coś szukać (???)
Te wszystkie nazwy są tak przerażające ze ....

Podam może część wyników badań-tych nieprawidłowych
Chłopiec lat 3.5
AST 95 U/L ( 0-34) !!!!!
ALT 25 (10-49)
CRP_2 0.2 (0-10)


%NEUT 25.9 (50-70)
%LUC 6.1 (0-4)
#LUC 0.75 10e3/ul (0- 0.4)

HGB 10.3 G/DL (11.5 15.5)
HCT 31.8 % (35-45)

%HYPO 15.9 % (0-5)


OBRAZ MIKROSKOPOWY

myelo - 1 %
neut -28%
eosin-2 %
baso 1%
mono -9%
lymph-58%
atyp lym- 1%

Bardzo proszę jeśli ktoś zna się na tych wynikach lub miał do czynienia z tymi chorobami proszę podać mi jakieś wskazówki-o co pytać swojego pediatrę co dalej z tym robić
pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnej nocy (ja chyba ze strachu to spać nie będę...)
Anka


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,88119403,88119403,Mononukleoza_zakazna_czy_toksoplazmoza_.html


Temat: i znowu jestem chora - zapalenie gardła :((((((
i znowu jestem chora - zapalenie gardła :((((((
Jest to 3 razy od początku września, jestem załamana. Pobolewa mnie wszystko
a wszczególności plecy, nawet skórę mam wrażliwą na dotyk, dosyć mocno boli
gardło, ale nie jest jakies czerwone (bynajmniej jak na razie nie odbiega
wyglądem od tego na codzień, a już wczesniej wspominałam, że jego stan nie
jest najlepszy). Mocno boli głowa (wygląda na ból zatok), rano po wstaniu
miałam szczekający kaszel (taki suchy), mówienie podrażniało do kaszlu (teraz
juz nie kaszlę). Niedługo po wstaniu wydmuchałam z nosa sporo zielonkawej
ropy. Oczy sa wrażliwe na światło (bolą). Nie mam gorączki ani dreszczy, ale
czuję ciepło w sobie. Czuję zesztywnienie szyi, karku i głowy, węzły szyjne
powiększone i bolące. I to juz chyba wszystko. Nie wiem czy się w końcu nie
poddam i nie wylądje na antybiotku, może powinnam zrobić wymaz z gardła
(robiłam juz kilka razy, ale o dziwo niczego nie wyhodowali, może tym razem
coś by wyszło). No i oczywiście jest weekend, do lekarza nie ma szans. Widze,
że u mnie bez wizyty u homeo sie nie obejdzie (bede tak chorować do wiosny).
Oscillo raz tygodniu biorę brałam tez juz dwie dawki thymuliny. Poradzcie co
mam wziąść w tej sytacji. Na chwile obecna w domu mam:
- thymuline 9ch,
- sulfur iodatum (z tego co czytałam ten sulfur iodatum 15ch bardzo do mnie
pasuje) - Podaje sie go własnie osobom z obniżoną odpornością, z wrażliwymi
na zimno górnymi drogami oddechowymi.Każdej chorobie towarzyszy powiększenie
szyjnych węzłów chłonnych (jak tylko cos sie ze mną dzieje od razu mam
bolesne guzki), które sa małe, twarde i rzesuwaja sie pod palcami.
- calcera carbonica 15ch
- cinnabaris Dagmedu (może ten kompleks spróbować)

Doradzcie mi, bo ledwo żyję.

A co do homepaty, to tez mi doradzcie (najlpiej taki, który leczy też dobrze
dzieci). Jestem z tej nieszczęsnej Jeleniej Góry.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19760,30128088,30128088,i_znowu_jestem_chora_zapalenie_gardla_.html



© 2009 WIERSZE O MIŁOŚCI....

Indeks Body Manta boo pl foto